- ÎNDULCITORII SINTETICI NONCALORICI -
Zaharină. Aspartam. Ciclamat. Se folosesc pentru că au gust dulce și nu au încărcătura calorică a zahărului (sucroza). Persoanele cu diabet sau cu prediabet, cei supraponderali sau care țin cure de slăbire folosesc frecvent astfel de îndulcitori artificiali. Multe dintre alimentele și băuturile despre care se spune că sunt sugar-free capătă gustul dulce, plăcut și căutat de consumatori, cu ajutorul lor. De altfel sunt și catalogați ca E-uri, și dacă citești cu atenție etichetele multor alimente observi că sunt aproape peste tot.
Rezultate ale studiilor recente arată însă că acești îndulcitori pot fi nu de ajutor, nici inofensivi, ci de-a dreptul nocivi în exact problemele de sănătate pe care încearcă să le îndulcească.
Profesorul american David Johnson povestește despre rezultatele unui studiu desfășurat la Weizmann Institute of Science. Cercetătorii de aici au comparat șoareci care au primit îndulcitori sintetici noncalorici precum zaharină, aspartam sau sucraloză cu șoareci hrăniți cu hrană îndulcită cu zahăr sau glucoză.
Animalele care au primit îndulcitori sintetici au dezvoltat tulburări metabolice caracteristice diabetului (șoarecii au dezvoltat intoleranță la glucoză) și obezității. La acești șoareci, microbiomul (flora intestinală saprofită existentă la nivelul fiecărui organism viu) a fost afectat, cu scăderea numărului de Lactobacillus reuteri – bacterii bune, care ajută digestia și asimilarea nutrienților. În același timp, a crescut numărului bacteriilor din genul Bacteroides și din ordinul Clostridiales – bacterii rele, care pot deveni patogene.
Cercetătorii au administrat apoi antibiotice șoarecilor care dezvoltaseră intoleranță la glucoză; șoarecii și-au recăpătat toleranța normală la glucoză. Oamenii de știință au explicat aceasta prin faptul că antibioticele administrate au distrus bacteriile patogene favorizate nu se știe încă în ce fel de îndulcitori, cu restabilirea florei intestinale normale.
Pentru a aplica la om datele obținute în acest studiu pe șoareci, cercetătorii au urmărit efectele folosirii acestor îndulcitori la oameni. 381 de oameni fără diabet, al căror istoric alimentar era bine documentat, au fost analizați retrospectiv pentru a studia corelația dintre controlul glicemic și consumarea îndulcitorilor sintetici. Cei a căror dietă a inclus înducitori artificiali au prezentat creșteri ale nivelului hemoglobinei A1 glicate (parametru sugestiv pentru valorile crescute ale glicemiei, deci pentru diabet), scăderea toleranței la glucoză (prezentă în diabet), creșterea greutății corporale și a raportului talie-șold (caracteristice obezității).
În altă etapă a cercetării, doza maximă admisă de zaharină a fost inclusă în dieta a 7 adulți sănătoși. 4 din cei 7 au dezvoltat toleranță la glucoză și afectări ale microbiomului. Aceste modificări au fost reversibile atunci când cei 4 subiecți au încetat consumul de îndulcitori.
Pentru a pune clar în corelație modificările microbiomului cu modificările metabolice, probe de materii fecale au fost transplantate de la cei 7 participanți la studiu la soareci sănătoși. Șoarecii care au primit material tranplantat de la cei 4 subiecți care dezvoltaseră modificări metabolice în urma consumului de îndulcitori au suferit și ei tulburări similare, lucru interpretat ca dovadă a faptului că modificările de floră intestinală produc modificările metabolice.
Mecanismul exact prin care îndulcitorii sintetici noncalorici modifică flora intestinală nu este încă clar. Dar devine clar că folosirea lor ca substituent de zahăr și glucoză pentru a îmbunătăți controlul glicemic și a scădea tendința la obezitate are efecte inverse celor sperate.
Avem de asimilat aceste date pe care ni le aduce știința. Oamenii trebuie să fie educați pentru a înțelege că îndulcitorii sintetici pot fi lupi puși paznici la oi.
SURSA http://www.medscape.com/viewarticle/860431
foto http://flightofaphoenix.com/2015/03/14/the-wolf-in-sheeps-clothing/