Ce este MTM?

MTM sunt inițialele de la Managementul Terapiei Medicamentoase. Serviciile MTM furnizate de un farmacist îmbunătățesc rezultatele tratamentului medicamentos ale pacienților consiliați. Aceste servicii promovează siguranța și eficacitatea medicamentelor. Ele reprezintă o modalitate de a oferi o mai bună îngrijire a pacientului, deoarece intensifică colaborarea dintre pacient, farmacist și alți actori care participă la actul terapeutic.  

Cum se raportează farmacistul Medicamens la pacient?

Farmacistul Medicamens respectă pacientul și este interesat ca acesta să obțină beneficii maxime de pe urma medicației. Informațiile și suportul oferite la Medicamens cresc gradul de înțelegere de către pacient a felului în care medicația îl afectează. E greu să îți iei corect medicamentele, mai ales pe termen lung, cum e cazul în bolile cronice, dacă nu știi ce impact au ele asupra ta. Cunoașterea e putere, se spune; înțelegerea medicației permite pacientului să se implice activ și informat în deciziile privind medicamentele pe care le ia.

Ce se întâmplă exact la Medicamens? 

La prima întâlnire cu farmacistul Medicamens, pacientul are o discuție amănunțită cu acesta despre medicația lui. Aceasta durează în jur de 45 de minute. Pacientul este încurajat să aducă la întâlnire toate produsele destinate îngrijirii sănătății pe care și le administrează în prezent, fie că sunt medicamente prescrise de medicii săi curanți, OTC-uri pentru care nu e nevoie de rețetă, vitamine, minerale, produse din plante etc. De asemenea, sunt utile rețete și rezultate recente ale analizelor medicale. Interviul care are loc este destinat obținerii datelor care sunt apoi analizate de farmacist și stabilirii unei relații de încredere între pacient și farmacist.

Ce face farmacistul Medicamens cu informațiile oferite de pacient?

Plecând de la informațiile obținute, farmacistul face o muncă de documentare, analizând adecvarea întregii medicații în contextul particular al pacientului și compatibilitatea medicamentelor între ele și cu stilul de viață al acestuia. Această documentare se concretizează în Raportul de Evaluare a Medicației și în Dosarul Medicamentos al Pacientului, pe care pacientul le primește în cadrul celei de a doua întâlniri. Pacientul primește și o serie de recomandări practice, individualizate, care îi permit să minimizeze efectele adverse, să își administreze optim medicația, să scadă costurile și să simplifice regimul terapeutic. Această ședință durează între 30 și 45 de minute

Se poate implica constant farmacistul Medicamens în optimizarea rezultatelor terapiei medicamentoase?

Pacientul și farmacistul Medicamens pot stabili cele mai adecvate măsuri de creștere a aderenței la tratament și de monitorizare a medicației. Medicamens se poate implica și în acest proces continuu, în modalități  agreate cu pacientul, care pot lua forma unor întâlniri sau discuții telefonice, cu o durată de aproximativ 15 minute.

Ce fel de recomandări primește pacientul de la farmacistul Medicamens?

Farmaciștii Medicamens nu schimbă medicamentele prescrise de medic. Ei fac recomandări despre folosirea lor optimă, raportat la momentul meselor, la celelalte medicamente asociate, la corecta lor administrare. În cazul în care la evaluarea completă a regimului terapeutic sunt detectate posibile probleme legate de medicament, farmaciștii Medicamens recomandă pacienților să ia legătura cu medicii prescriptori pentru clarificarea situației. Farmaciștii Medicamens asistă pacienții în acest demers, documentând recomandările adresate medicilor.

Sunt de încredere informațiile primite de la farmacistul Medicamens?

Farmaciștii Medicamens sunt foarte bine pregătiți profesional. Au urmat un rezidențiat, sunt farmaciști primari sau specialiști, iar experiența lor le permite să interpreteze informațiile oferite de pacient într-o manieră practică și să livreze recomandări utile pentru pacient și medicii săi. Într-o lume în care asistăm la o explozie informațională, farmaciștii Medicamens sunt capabili să selecteze informația relevantă. Activitatea de documentare pe care o desfășoară pentru fiecare pacient în parte pornește de la cărți, tratate și site-uri de specialitate, ghiduri de tratament și informații oficiale despre medicament, larg recunoscute de comunitatea medicală.

Prin ce diferă serviciile MTM oferite de Medicamens față de ceea ce se petrece în farmacie la eliberarea medicamentelor?

Evaluarea medicației făcută de farmacistul Medicamens este mai mult decât consilierea medicației realizată de farmacist în farmacie la eliberarea medicamentelor. Un motiv este că la Medicamens dedicăm mai mult timp acestei activități de consiliere, de fapt aproape tot timpul interacțiunii pacient-farmacist. Un alt motiv este că recomandările și multe din răspunsurile la întrebările pacientului sunt date de farmacist după o documentare serioasă. Suntem conștienți de complexitatea pusă de situații în care coexistă mai multe efecțiuni, de medicamentele cu care se tratează acestea dar și ritmul alert în care se acumulează cunoștințele despre corp, boli și medicamente și apar noi modalități practice de intervenție. 

Concret, despre ce vorbim la Medicamens?

În timpul discuției cu farmacistul Medicamens acesta se interesează despre medicația prezentă și anterioară. De asemenea se discută despre:

  • efectele adverse medicamentoase,
  • alternative terapeutice mai ieftine, dacă există,
  • indicația fiecărui medicament și de ce e importantă utilizarea lui corespunzătoare
  • obiectivele pacientului în ceea ce privește sănătatea lui și felul în care medicamentele îl ajută să își atingă aceste obiective.

Toate acestea ne permit să obținem o imagine fidelă a situației pe baza căreia facem recomandări pentru optimizarea rezultatelor medicației.