FOLOSIREA REGULATĂ DE OMEPRAZOL, ESOMEPRAZOL SAU PANTOPRAZOL ESTE ASOCIATĂ CREȘTERII RISCULUI DE APARIȚIE A DEMENȚELOR LA VÂRSTNICI

Omez, Nexium, Losec, Nolpaza, Controloc, Emanera, Helides, Dicarbocalm Control. Sună cunoscut? Sunt printre cele mai folosite medicamente pentru tratarea arsurilor din capul pieptului și pentru alte simptome provocate de excesul de acid produs de stomac. Astfel de medicamente se folosesc și pentru a proteja față de efectele iritante gastrice ale altor medicamente larg utilizate, antiinflamatoarele de exemplu.

Iată însă că încep să apară semne de întrebare legate de siguranța acestor medicamente, cunoscute sub numele de inhibitori de pompă de protoni (IPP), la folosirea îndelungată de către vârstnici. Un studiu a arătat că folosirea regulată a IPP de către vârstnici crește riscul de apariție a demenței de 1,4 ori, comparativ cu cei care nu iau regulat IPP-uri.

Studiul a analizat baza de date a celei mai mari case de asigurări de sănătate din Germania, incluzând 73.679 de pacienți peste 75 de ani, care nu aveau inițial demență. Pe parcursul studiului, între 2004 și 2011, 29.510 pacienți au fost diagnosticați cu cel puțin un tip de demență, confirmând faptul că vârtsnicii au un foarte mare risc de demență. 

Folosirea regulată a IPP a fost definită ca cel puțin o prescripție trimestrială conținând un IPP, pe parcursul a cel puțin 18 luni. Conform acestei definiții, 2.950 de pacienți din cei analizați au folosit regulat IPP-uri. În cadrul acestui grup rezultatele studiului au arătat un risc de apariției a demenței mai mare de 1,4 ori comparativ cu neutilizatorii de IPP-uri.

IPP-urile sunt printre cele mai prescrise medicamente la bătrâni, și asocierea dintre folosirea lor regulată și creșterea riscului oricum mare de apariție a demențelor arată cât este de importantă folosirea judicioasă a acestor medicamente. Mai ales că, așa cum declară unul dintre coautorii studiului, până la 70% dintre prescripțiile conținând IPP-uri pot fi neadecvate

Studiul nu stabilește legătura cauzală dintre IPP și demențe, pentru aceasta e nevoie de mai multe studii și mai multe dovezi. Atrage însă atenția asupra corelației dintre folosirea regulată a unor medicamente și creșterea riscului unor boli.

Exită o obișnuință a unor vârstnici care iau multe medicamente să ia și un medicament protector gastric. Recentele discuții despre IPP-uri poate că ar fi bine să conducă la folosirea acestora numai în situațiile în care într-adevăr e nevoie de ele, la reducerea duratei administrării sau la folosirea altor medicamente cu efect asemănător.